A rendszer felépítése, avagy miből is áll a (smart) rendszer:

E rendszerek felépítése relatíve egyszerű.

1. Napelem

Megkülönböztetünk monokristályos és polikristályos paneleket. Megjelenésében a polikristályos panelen négyzet alakú, míg monokristályos társai nyolcszög alakú cellái alapján ismerhetőek fel. Legtöbb esetben a déli oldali napsütötte tetőszerkezeten kerülnek telepítésre, és így nyáron árnyékolóként is funkcionálnak. Karbantartási igénye minimális, csupán az ellenőrzést és esetleges tisztítását kell elvégezni. Zaj nélkül min. 25 – 30 évig napról-napra villamos energiát termel CO2 kibocsátás nélkül.

mono-poly.98d956f0bde0

2. Optimalizáló

A napelem panelekhez kapcsolt optimalizálókkal több energiát lesz képes termelni a rendszer. Emellett panel szinten is felügyelhetővé válik a rendszer, így további biztonságot nyújtva, hiszen az esetleges meghibásodások rövid időn belül láthatóak, valamint a rendszer teljesítménye folyamatosan nyomon követhető.

3. Tartószerkezet

A felszereléshez alkalmazott alumínium tartószerkezet időtálló. Rögzítése a tető vízzáró képességét nem befolyásolja.  Fontos, hogy a napelemek elhelyezésére szolgáló tetőfelület lehetőleg egységes dőlésszögű és tájolású valamint árnyékolástól mentes legyen. Ha nem áll rendelkezésre elegendő tetőfelület, lehetséges függőleges falon vagy talajszinten való elhelyezés is, illetőleg vegyes tájolás kialakítása a smart rendszerek esetén.

4. Inverter

Feladata, hogy a napelemek által előállított egyenáramot átalakítsa a háztartási villamos fogyasztók számára is hasznosítható 230V, 50 Hz-es váltakozó árammá.
Az inverter számos védelmi funkcióján kívül a villamos energia hálózathoz való csatlakozást is biztosítja. A hálózatra tápláló napelemes rendszerek esetén a villanyóra oda-vissza forog az energiaáramlás irányának megfelelően. A rendszer átadása előtt a hagyományos mérőt az elektromos művek szakemberei lecserélik.
Hálózatra tápláló rendszerek esetében fontos tudni, hogy a rendszer üzemeltetéséhez az áramszolgáltató jóváhagyása szükséges. Ezen engedélyeztetési folyamat viszonylag összetett, de napjainkban már rutinszerűen működő eljárás. Cégünk vállalja az ezzel kapcsolatos adminisztrációt, a napelemes rendszer tervezését, jóváhagyatását, és természetesen kivitelezését és beüzemelését is.

Karbantartás:

Egy jól megépített és üzembe helyezett rendszer karbantartási költsége elenyészően kicsi. Mivel a rendszerben nincs forgó-mozgó alkatrész, vagy folyadék (mint például a napkollektorokban), élettartamuk rendkívül hosszú, jelenlegi nézetek szerint 30 – 50 év. Az utóbbi öt év alatt a fotovoltaikus rendszerek beruházási költsége, mintegy 80%-kal csökkent. Ennek köszönhetően egy ilyen rendszer megépítése gyorsan megtérülő jó befektetéssé vált.

 

Smart rendszerek előnyei: (SolarEdge rendszereinkről bővebben ITT olvashat)

 • nem ideális tető tájolás esetén
 • több tetőfelület használata szükséges a rendszer telepítése során
 • egy tetőfelületen belül is vegyesen tájolhatóak a napelemek
 • árnyékhatás befolyásolja a felületet, ahova a napelemes rendszer kerül
 • panel szintű monitoringot biztosít a rendszer, így bármi nemű meghibásodás rövid időn belül észrevehető, megoldható
 • távfelügyelet rendszermérnöki háttérrel SolarEdge online felület nyújtotta támogatás révén
 • hagyományos rendszerhez mérten 8-20% többlettermelés realizálható éves szinten
 • a rendszer bővíthető, kiegészíthető
 • nincs szükség éves karbantartásra, hőkamerás átmérő ellenőrzésre a panelek működésének ellenőrzéséhez
 • hosszú élettartam (30-50 év)
 • hosszú garancia idő:

• inverter esetében 12 év, mely kiterjeszthető 20 vagy akár 25 évre is
• optilalizáló esetében 25 év