Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Áramtermelés
napelemmel
Rendszer
információk
SolarEdge
napelemes rendszer
Szigetüzemű
napelemes rendszer
Pályázatírás,
Környezetvédelmi
tanácsadás
aramtermeles2 palyazat2 solar102 offgrid2 kornyezet2
         

 

     

A napkollektor meleg vizet állít elő.
A napelem villamos energiát.

 

A napkollektor működése:

A napkollektor úgy működik, hogy a napsugárzás hőenergiája melegíti fel a benne lévő folyadékot, amit egy hőcserélőn keresztül egy puffer tartályban tárolunk.
További műszaki információk napkollektorhoz:
Ezek a tartályok minimum 200 literesek, de akár 2000 literesek is lehetnek a napkollektor rendszer méretétől függően. A tartály fala hőszigetelővel van kitöltve, ezáltal hosszú ideig tárolni tudja a nap által felmelegített vizet. Ezt a vizet használhatjuk fűtés rásegítésre, a padlófűtésünkben vagy akár radiátoros rendszerben is, ezáltal energiát spórolhatunk meg, mert a gázkazánnak nem 20 fokos, hanem jóval melegebb akár 60 fokos vizet kell tovább melegíteni vagy csak szinten tartania.

vacuum-tube1

A napelem működése:

Teljesen más elven működő eszköz, mint a napkollektor. A nap fényenergiáját alakítja át egyenárammá, az úgynevezett fotovoltaikus hatás során. A napelem számára a legideálisabb körülmény, ha az idő hűvös viszont tiszta az ég, így direkt napsütést kaphat. Magas hőmérsékleten a napelem cellák túlmelegednek és veszítenek névleges teljesítményükből. A napelem rendszerek nagyon megbízhatóak és üzembiztos berendezések minimális meghibásodási lehetőséggel. A napelemeket akárcsak a napkollektorokat a legtöbbször a tetőn helyezzük el, ahonnan a vezetékeket összegyűjtve az inverterbe csatlakoznak. Ezen berendezés alakítja át a napelemek által termelt egyenáramot, váltóárammá. Ezt a váltóáramot már az összes elektromos berendezésünk működtetésére használni tudjuk.

A napkollektor rendszerek sokkal komplexebbek a napelemes rendszerekhez viszonyítva és ez által több meghibásodási lehetőséget is hordoznak magukban, jelentősen több karbantartást igényelnek, beruházási költségük pedig már szinte semmivel sem alacsonyabb, mint a napelem rendszereké. Elég, ha azt vesszük figyelembe, hogy a napkollektor esetében az egész házon át kell vezetni a csöveket amíg a napelem rendszernek elegendő egy vezeték ami a legtöbb esetben nem is kell hogy bekerüljön a házba, vagy akár az egész rendszer a tetőtérben maradhat elzárva.

solar-panel-100w

Fentiekben leírtak alapján mi mindenképp a napelemes rendszer megoldásokat tanácsoljuk és támogatjuk megrendelőink felé!