Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Áramtermelés
napelemmel
Rendszer
információk
SolarEdge
napelemes rendszer
Szigetüzemű
napelemes rendszer
Pályázatírás,
Környezetvédelmi
tanácsadás
aramtermeles2 palyazat2 solar102 offgrid2 kornyezet2
         

 

     

Cégünk SolarEdge rendszerek telepítésével foglalkozik. Amiért e típusú optimalizált rendszerek mellett tettük le a voksunkat napelemes rendszer tervezői és kivitelezőiként, azt alábbi leírásunkban összegeztük:

A hagyományos napelemes rendszereknél az egymáshoz csatlakozó paneleknek azonos méretűnek, típusúnak és soraiknak azonos hosszúságúnak kell lennie. Emellett azonos dőlésszöggel kell bírjanak annak érdekében, hogy a rendszer termelése optimális legyen. A paneleket összekötő kábelek, mindaddig nagyfeszültségű áramot vezetnek, amíg a nap süt.

Egy hagyományos inverter (pl. Abb, Fronius, Growatt) nem tudja követni egy panel teljesítményét, hőmérsékletét vagy egyéb paraméterét, ami lehetetlenné teszi a rendszerproblémák panel szintű orvoslását.
Ezzel szemben a SolarEdge rendszerek felépítése annyiban tér el a fentiekben leírtaktól, hogy ugyan a kábel láncolatok ugyanazok, mint hagyományos rendszernél, de több panelt szerelhetnek fel egy láncolatra, illetőleg több különböző tetőfelületre is szerelhetnek paneleket. Emellett a panelek egymástól eltérően állítva, és fektetve is tájolhatóak.

Minden egyes panel egy optimalizálóval van felszerelve, amitől azok intelligens panelekké válnak. Ezek az optimalizálók az áramerősséget és a feszültséget az adott panel optimális munkapontjára állítják be.
Ennek hatására további előnyei e rendszernek:

A SolarEdge monitoring felülete teljes felügyeletet biztosít a napelemes rendszer (panel, inverter) szintjén. Ez valós idejű hibaészlelést, értesítéseket és átfogó elemzést biztosít. Ezek a fontos funkciók csökkentik a hosszú távú működési és karbantartási költségeket.
A fentieken túl a gyártó további védelmi mechanizmust épített be, miszerint a váltóáram lekapcsolásakor a SolarEdge rendszerben levő egyenáram egy biztonságos szintre csökken. Ez a megoldás megfelel a világ napelem-piacain megtalálható főbb biztonsági előírásoknak, követelményeknek, illetőleg további biztonságot jelentenek pl. telepítők, karbantartók és tűzoltók számára is.