Módosult a HMKE engedélyeztetési folyamat

Az alábbiakban a háztartási méretű kiserőmű engedélyeztetési folyamatával kapcsolatban tájékoztatjuk Önöket néhány fontos változásról, információról.

1. Új meghatalmazás nyomtatvány  

Meghatalmazott által történű engedélyeztetés esetén kérjük a jövőben ezt a megújult HMKE meghatalmazás nyomtatványt használja: Letöltés

2. A jóváhagyott csatlakozási dokumentáció érvényessége 180 nap  

A csatlakozási dokumentáció érvényessége 180 nap, ezen túl már megváltozhatnak a feltételek a hálózatunkon, így új műszaki vizsgálat szükséges. Ez azt jelenti, hogy a készre jelentési nyilatkozatot a csatlakozási dokumentáció kivonat jóváhagyásától számított 180 napon belül kell, hogy beadják, másképp új igénybejelentés beadása szükséges.

3. Készre jelentés – Első felülvizsgálat, érintésvédelmi jegyzőkönyv szükséges  

A rendszer telepítését követően – az átalakításra vonatkozóan – az első felülvizsgálatot jogszabály szerint el kell végezni. Ennek jegyzőkönyvét a kivitelezőnek az ügyfél rendelkezésére kell bocsátania. (Érintésvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyv, erősáramú berendezés felülvizsgálati jegyzőkönyv, villámvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyv – kiépített villámvédelem esetén). A villamos berendezések műszaki biztonsági követelményeit a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 1. melléklete (VMBSZ) tartalmazza. A villamos berendezések első ellenőrzéséről szóló minősítő irat része az érintésvédelmi jegyzőkönyv, amelyet a 2018.09.01-től beadott készre jelentéseknél kollégáink a helyszínen ellenőrizni fognak. Ennek hiányában a rendszer nem helyezhető üzembe.

4. Mérőhelyi követelmények  

Fontos a mérőhelyek illetve méretlen fővezetékek regisztrált szerelő általi ellenőrzése, szükség szerinti felújítása, a mérő kezeléséhez szükséges betekintő ablak kialakítása. Amennyiben ez nem történik meg, abban az esetben a felhasználó védelme és hálózatunk megóvása érdekében megtagadhatjuk a rendszer üzembe helyezését. Ilyenkor az újabb ellenőrzés elvégzéséhez a műszaki hiányosság elhárítását jelezniük kell nekünk. Az ellenőrzést az itt található szempontok szerint végezzük.

5. Milyen esetekben adható be a Csatlakozási dokumentáció kivonat az igénybejelentéssel együtt?  

Az ügyintézés gyorsításának érdekében az alábbi felsorolt esetekben a csatlakozási dokumentáció kivonatot az igénybejelentéssel együtt is benyújthatják, a kizáró okok kivételével:

– 1 fázisú termelő berendezés esetén 2,5 kVA teljesítményhatárig,
– 2 fázisú termelő berendezés esetén 5 kVA teljesítményhatárig,
– 3 fázisú termelő berendezés esetén 15 kVA teljesítményhatárig.

Kizáró okok amikor nem tudjuk az igénybejelentéssel együtt elfogadni a csatlakozási dokumentáció kivonatot:

A felhasználási hely, – külterületen, dűlőben helyezkedik el, – nyaraló, üdülő, pince rendeltetésű felhasználási hely,- az igénybejelentés a már meglévő HMKE bővítésére vonatkozik.

6. Alkalmazható inverterek listája  

Közcélú hálózatra csak rendszerengedéllyel rendelkező inverterek csatlakoztathatók. Az engedélyezett inverterek listája országosan egységes. A listán nem szereplő eszköz alkalmazhatóságának vizsgálata a hálózati engedélyesek bármelyikénél kezdeményezhető. Az E.ON hálózati engedélyeseknél az alábbi e-mail címen kérheti a vizsgálatot és az engedélyeztetést: inverter.engedely@eon.hu

Általános folyamatot érintő kérdésekben keresse kollégáinkat a www.eon.hu/hmke oldalon található online chaten vagy a 06 52/ 238 060-as telefonszámon hétköznap 9-15 óra között.

Forrás: energia.eon.hu