Cégünk SolarEdge rendszerek telepítésével foglalkozik. Amiért e típusú optimalizált rendszerek mellett tettük le a voksunkat napelemes rendszer tervezői és kivitelezőiként, azt alábbi leírásunkban összegeztük:

A hagyományos napelemes rendszereknél az egymáshoz csatlakozó paneleknek azonos méretűnek, típusúnak és soraiknak azonos hosszúságúnak kell lennie. Emellett azonos dőlésszöggel kell bírjanak annak érdekében, hogy a rendszer termelése optimális legyen. A paneleket összekötő kábelek, mindaddig nagyfeszültségű áramot vezetnek, amíg a nap süt.

Egy hagyományos inverter (pl. Abb, Fronius, Growatt) nem tudja követni egy panel teljesítményét, hőmérsékletét vagy egyéb paraméterét, ami lehetetlenné teszi a rendszerproblémák panel szintű orvoslását.
Ezzel szemben a SolarEdge rendszerek felépítése annyiban tér el a fentiekben leírtaktól, hogy ugyan a kábel láncolatok ugyanazok, mint hagyományos rendszernél, de több panelt szerelhetnek fel egy láncolatra, illetőleg több különböző tetőfelületre is szerelhetnek paneleket. Emellett a panelek egymástól eltérően állítva, és fektetve is tájolhatóak.

Minden egyes panel egy optimalizálóval van felszerelve, amitől azok intelligens panelekké válnak. Ezek az optimalizálók az áramerősséget és a feszültséget az adott panel optimális munkapontjára állítják be.
Ennek hatására további előnyei e rendszernek:

A SolarEdge monitoring felülete teljes felügyeletet biztosít a napelemes rendszer (panel, inverter) szintjén. Ez valós idejű hibaészlelést, értesítéseket és átfogó elemzést biztosít. Ezek a fontos funkciók csökkentik a hosszú távú működési és karbantartási költségeket.
A fentieken túl a gyártó további védelmi mechanizmust épített be, miszerint a váltóáram lekapcsolásakor a SolarEdge rendszerben levő egyenáram egy biztonságos szintre csökken. Ez a megoldás megfelel a világ napelem-piacain megtalálható főbb biztonsági előírásoknak, követelményeknek, illetőleg további biztonságot jelentenek pl. telepítők, karbantartók és tűzoltók számára is.