A napkollektor meleg vizet állít elő.
A napelem villamos energiát.

 

A napkollektor működése:

A napkollektor úgy működik, hogy a napsugárzás hőenergiája melegíti fel a benne lévő folyadékot, amit egy hőcserélőn keresztül egy puffer tartályban tárolunk.
További műszaki információk napkollektorhoz:
Ezek a tartályok minimum 200 literesek, de akár 2000 literesek is lehetnek a napkollektor rendszer méretétől függően. A tartály fala hőszigetelővel van kitöltve, ezáltal hosszú ideig tárolni tudja a nap által felmelegített vizet. Ezt a vizet használhatjuk fűtés rásegítésre, a padlófűtésünkben vagy akár radiátoros rendszerben is, ezáltal energiát spórolhatunk meg, mert a gázkazánnak nem 20 fokos, hanem jóval melegebb akár 60 fokos vizet kell tovább melegíteni vagy csak szinten tartania.

vacuum-tube1

A napelem működése:

Teljesen más elven működő eszköz, mint a napkollektor. A nap fényenergiáját alakítja át egyenárammá, az úgynevezett fotovoltaikus hatás során. A napelem számára a legideálisabb körülmény, ha az idő hűvös viszont tiszta az ég, így direkt napsütést kaphat. Magas hőmérsékleten a napelem cellák túlmelegednek és veszítenek névleges teljesítményükből. A napelem rendszerek nagyon megbízhatóak és üzembiztos berendezések minimális meghibásodási lehetőséggel. A napelemeket akárcsak a napkollektorokat a legtöbbször a tetőn helyezzük el, ahonnan a vezetékeket összegyűjtve az inverterbe csatlakoznak. Ezen berendezés alakítja át a napelemek által termelt egyenáramot, váltóárammá. Ezt a váltóáramot már az összes elektromos berendezésünk működtetésére használni tudjuk.

A napkollektor rendszerek sokkal komplexebbek a napelemes rendszerekhez viszonyítva és ez által több meghibásodási lehetőséget is hordoznak magukban, jelentősen több karbantartást igényelnek, beruházási költségük pedig már szinte semmivel sem alacsonyabb, mint a napelem rendszereké. Elég, ha azt vesszük figyelembe, hogy a napkollektor esetében az egész házon át kell vezetni a csöveket amíg a napelem rendszernek elegendő egy vezeték ami a legtöbb esetben nem is kell hogy bekerüljön a házba, vagy akár az egész rendszer a tetőtérben maradhat elzárva.

solar-panel-100w

Fentiekben leírtak alapján mi mindenképp a napelemes rendszer megoldásokat tanácsoljuk és támogatjuk megrendelőink felé!