Áramtermelés napelemmel

Tekintse meg rövid, összefoglaló videónkat:

 

Miként használható áramtermelésre a napelemes rendszer?

A napelemes rendszerek alapvető lényege, hogy a Napból a Földre érkező energiahullámokat alakítják át elektromos energiává anélkül, hogy eközben bármilyen káros anyag keletkezne.

Bővebben: A napból érkező fény, ami a szilíciumból készült cellák felületére érkezve kimozdítja a Si atomjaiban található instabil elektronokat – elektromos áramlást keltve a csatlakoztatott vezetékben – kellő pontossággal számítható éven belüli termelést eredményez. A Földre 20 ezerszer annyi energia érkezik a Napból, mint amennyit az emberiség jelenleg felhasznál.

 

Mi kell a rendszer hatékony működéséhez avagy mitől függ a rendszer hatékonysága?

A Napból érkező energia és a belőle termelhető elektromos áram viszonyát több tényező együttesen határozza meg:

  1. A napcellák hatékonysága attól függ, hogy a felületet elérő napenergia hány százalékát képes árammá átalakítani. Ez, a kereskedelmi forgalomban kapható termékek esetében, 6 – 20% között van.
  2. A napsugárzás beesési szöge, ami az évszakok szerint változik, optimális mértéke Magyarországon átlagosan 35 fok (télen több, nyáron kevesebb)
  3. A tájolás: optimális a Dél.

A fentiekből következően, adott minőségű cella figyelembevételével, az áramtermelés a 35 fokra állított és Délre tájolt napelem esetében lesz a legmagasabb. Fentieken túlmenően fontos szempont, hogy a napelemek felületét a lehető legkevesebb árnyék, vagy más, elkerülhető szennyeződés érje.

A napelemes rendszer közvetlen célja a villamosenergia-termelés (bővebben ITT olvashat róla) 

 

Napelemes rendszer előnyei:

  1. A Nap „kifogyhatatlan” és ingyenesen felhasználható energiaforrás, mely korlátlanul rendelkezésre áll.
  2. A meglévő épületekre és környezetbe is beilleszthető, hangtalanul üzemel, tiszta energiaforrást biztosít.
  3. Elősegíti a hálózatról való leválást, illetve lehetőséget biztosít azon területek energia ellátására is ahol túl nagy költséget jelentene a hálózat kiépítése.