SOLAREDGE NAPELEMES RENDSZER

 

Minden, amit tudni érdemes e rendszerekről:

1. Gazdaságosság és Innováció

Harmadik generációs erőművek áramtermelését egy kétlépcsős számítógépes vezérlés optimalizálja:

  • Minden panel energiatermelése egy mikroprocesszor irányítása alatt áll
  • Minden string koordinációját egy, a mikroprocesszorokkal kommunikáló, számítógép vezérlésű inverter valósítja meg

Ezen rendszerek, azonos névleges beépített teljesítmény mellett, 8–30%-kal több áramot termelnek adott időszak alatt, köszönhetően annak, hogy a hagyományos rendszerek esetében műszaki – technológiai okokból fennálló, termeléscsökkenést előidéző tényezőket képes elhárítani (pl.: árnyékhatás kiküszöbölése stb.)

solar2

2. Számítógép vezérelt teljesítmény–optimalizálás (SolarEdge optimizer)

A hagyományos napelemes rendszerek továbbfejlesztésével a SolarEdge szakemberei olyan megoldást fejlesztettek ki, melynek alkalmazásával a hagyományos napelemes rendszerek energia termelése jelentősen, mintegy 8–30%-kal növelhető. A számítógépes vezérlés (optimalizálás) lehetővé teszi a stringeken belüli árnyékolás, melegedés, szennyeződés, valamint a gyártás során kialakuló, tűréshatáron belüli, teljesítménykülönbségek kiegyensúlyozását.

Mindez a gyakorlatban:

felhos_jav1

2.1. Maximális teljesítmény: A modulszintű vezérlés, összehasonlítva a központi vezérléssel, összességében 8–30%-kal növeli a rendszer hozamát. (MPPT= maximum power point tracking)

2.2. Rugalmas tervezhetőség: A hagyományos rendszerekkel ellentétben, a SolarEdge rendszer – a modulszintű vezérlésnek betudhatóan lehetőséget biztosít arra, hogy egy stringen belül különböző dőlésszögű és tájolású paneleket tervezzünk be, illetőleg több tetőfelületen helyezzük el őket.

rugalmas_jav

 3. Költséghatékony fenntartás

A SolarEdge olyan valós idejű távmegfigyelési lehetőséget biztosít, amely lehetővé teszi a legkisebb meghibásodás, vagy meghibásodáshoz vezető probléma azonnali észlelését és elhárítását. Ebből következik, hogy a termeléskiesés és a javítási költségek minimalizálása lehetséges.

 

4. Megnövelt biztonság

A SolarEdge rendszerek megfelelnek a biztonsági, tűzvédelmi előírásoknak is. A DC áram feszültsége modul szinten 1 voltra korlátozható, ezáltal tűz esetén automatikusan és kézi távkapcsolással is megoldható a feszültség lecsökkentése.

A SolarEdge rendszer működése

solar3

Míg a hagyományos rendszerek esetében a napelemek sorba rendezéséből álló, úgynevezett stringek, maximálisan 27 db 250 Wp teljesítményű elemet tartalmazhatnak, az optimalizált megoldásban ezek száma akár 60 db is lehet.
Ennek azért van jelentősége, mert kiegyensúlyozottabb a teljesítmény és kevesebb áramátalakító inverter szükséges.

Azonos névleges beépített teljesítmény mellett, 25 – 30%-kal több áramot termel adott időszak alatt, köszönhetően annak, hogy a hagyományos rendszerek esetében műszaki – technológiai okokból fennálló, termeléscsökkenést előidéző tényezőket képes elhárítani.

solaredge_web

Fontos, hogy az optimalizációs megoldással a rendszer szabályozása a string szintjéről átkerülhet a napelem modulok szintjére.

Ennek köszönhetően minden egyes modul teljesítménye figyelemmel kísérhető, és a legkisebb teljesítmény csökkenés esetén is lehetővé válik a haladéktalan beavatkozás. Az optimalizációs rendszer azt is lehetővé teszi, hogy jobb helykihasználással, különböző teljesítményű, tájolású, elrendezésű (fekvő/álló) modulok egy stringen belül legyenek elhelyezhetőek. A modulok kimeneti feszültsége a rendszer megbontása nélkül 1 Voltra állítható, így a karbantartás biztonsággal elvégezhető. Az optimalizáció gyorsabb megtérülést eredményez a hozam növelésével és a véletlen kiesések kiküszöbölésével.

solardge rendszer1

Karbantartása biztonságosabb, havária helyzetekben, a panelszintű vezérlés következtében, könnyebben kezelhető.

Hosszabb garanciális idő biztosítható a meghatározó egységekre és a teljes rendszerre is.

Panelszintű monitoring – Kattintson IDE! a rendszer bemutatásáért.

Videók

solaredge_1 solaredge_2

solaredge_3 solaredge_biztonsag

solaredge_osszefog solaredge_panelapp